Hengerfej felújítás

Hengerfej felújítás az autószervizünkben, minőségi munka, garancia! De miből is áll egy hengerfej felújítás? A megfelelően megtisztított és előkészített hengerfejeken lehet elvégezni a szükséges méréseket, amelyek alapján megállapíthatóak a szükséges felújítási folyamatokat. Ebben a cikkben összegezzük a leggyakoribb meghibásodási okokat és az ezekhez kapcsolódó felújítási opciókat. A modern motorépítési innovációk legnagyobb vesztese a hengerfej.
Növekvő csúcsnyomás, a hűtés határértékre tervezése és a felhasznált anyagmennyiség és a csökkentett tömeg kombinációja nem kedvez ennek az alkatrésznek, amelynek fejlesztésénél az anyagminőség javítása és az öntési eljárások reformálása sem volt elég.

Mechanikai és termikus hatások

A hengerfej tönkremenetelét okozhatja a túlzott hőhatás, ez hengerek közti tömítetlenséget okoz, ami miatt a hengerfejtömítésnél átégés léphet fel. Majdnem minden felújításnál elvégzik a hengerfej síkolását, ezzel biztosítva a megfelelő minőségű felületet a hengerfej megfelelő tömítéséhez.

Mechanikai és termikus terhelés előidézhet a hengerfejen repedéseket. Ez diesel motoroknál jellemzőbb, gyakori a hengerek közti gát repedése, valamint a hengertér vékonyabb falain a szeleptányérok megnövelt mérete miatt is előfordulhatnak repedések. Ezek esetleges meglétét a hengerfejeken elvégzett nyomáspróba eredménye igazolhatja.

Rendellenes és normális kopások

A hengerfejek hiányos kenése a motormeghibásodás forrása lehet, a vezérműtengely csapágyainak olajozása kis átmérőjű csatornákon keresztül történik. Nem megfelelő járműkarbantartás mellett ezek a kis csatornák hajlamosak az eltömődésre. Nem megfelelő olajozás esetén a csapágyak gyorsan tönkre mehetnek, ami a mai hengerfejek esetén a teljes egység cseréjével jár, szerkezeti kialakítástól függően részleges vagy teljes vezérműtengely-szekrény cserére lehet szükség.

A vezérműtengely hibái

A mai „bennszülött” vezérműtengelyek egyre kevésbé hozhatók helyre javítói körülmények közt a meghibásodások. Régebbi modelleken a vezérműtengelyeken könnyebben javíthatóak a lekopott bütykök. Ezeket manapság már külön készítik el, melyet keretbe behelyezés után rögzítenek a tengelyen, a vezérműtengely rongálás mentesen nem eltávolítható. Hegesztéses- vagy szórásos javítás manapság már csak haszongépjárművek motorján lehetséges.

Szelep gondok

Nagy terhelésen üzemeltetett motoroknál a hengerfejben lévő szelep károsodhat. A szeleptányér megolvadhat a túl nagy égési csúcshőmérsékleten, elvész a tömítő képesség, így a hengertérben nem tud létrejönni a szükséges sűrítési végnyomás. A szelep-beégés legsűrűbben a teljes terhelésen üzemelő benzinmotoroknál hiányos dúsítás mellett, valamint turbós motoroknál jelentkezhet, amikor a leszakadó, apró fém részecske a hengerfalat tönkreteheti. Ilyenkor a komplett motor felújítása szükséges Amennyiben a gyártó felújítás-technológia lehetőséget ad erre.

A szelepvezetőket a szeleptengely vezetésére alkalmazzák, ezek anyaga legtöbbször valamilyen könnyűfémötvözet. Ferde szelepmozgás előfordulhat a szelepvezető kopásakor, ennek eredményeként zaj és ütközés léphet fel a szelep és a szelepülék közötti zárás során.

Idősebb, megbontás nélküli, sok km futott motorokra jellemző a szelepszár szimering elöregedése vagy kopása és nem megfelelő tömítés. Ebben az esetben a kompresszió mérések jó eredményeket mutatnak, mégis
megnő a motor olajfogyasztása.

Minden hengerfej felújításkor lecserélendő a szelepszár szimering, a szelepek és a szelepülék állapota pedig vizsgálandó. A szelepeket célszerűbb „becsiszoltatni” (a tömítő élt tartalmazó felületet megköszörülése és a szelep fészket maratása). Ez akkor is fontos, hogyha a szelepeken nem látható mechanikai sérülés, garantálja a szerepet megfelelő állapotát a szükséges motorkarbantartások mellett.

Lehetőleg kerüljük az utángyártott szelepeket, csak biztos forrásból gyárival megegyező szerepeket szereljünk be. A tömör szelepekhez képest kisebb tömegűek a kipufogó szelepek, melyeknek szára nitrogénnel töltöttek. A szeleprugók a gyári szelep méretére vannak kalibrálva, tartsuk észben, hogy a szelepvezérlést megváltoztatja a szelep tömegmódosulása.

Korrózió

Az alumíniumból készült hengerfejek korróziója nem túl sűrű jelenség, de a nem megfelelő hűtőfolyadék használata hasonló jelenséget okozhat. A legnagyobb gond, hogy ez a károsodás visszafordíthatatlan és nem korrigálható. Ilyen esetben mindig hengerfejet kell cserélni. A hűtőfolyadék mozgásakor felléphet kavitáció, ez károsítja a hűtőfolyadék-csatornákat. Az ilyen sérülések csak szétszerelés után láthatóak.

Túlzsúfolt alkatrészek

A motorok fejlődése során a hengerfej egyre bonyolultabb szerkezet lett. A változtatható szelepvezérlési beállítások és a hengerkapcsolási lehetőségei egyre komplikáltabb kialakítást eredményeztek. Ha ezek az alkatrészek meghibásodnak, a hengerfej szétszerelése szükséges, esetenként el is kell távolítani a motorról.

Manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy a hengerfejbe integrálják a kipufogóleömlőt. Ennek eredménye, hogy a motor gyorsabban eléri az üzemi hőmérsékletet és a turbófeltöltő hőmérséklete is jobban szabályozhatóvá vált. Ennek a fejlesztési célkitűzésnek köszönhetően megnövekedtek a hengerfejek és nagyobb lett a hőterhelés lehetséges tényezője is. A dízelmotorok injektorainak kiszerelése kockázatosabb manapság, a hengerfej deformálódhat, rosszabb esetben az injektor egy része beletörik a hengerfejbe. Szerencsére ezekre az esetekre is létezik javítási technológia.

Autószerviz szolgáltatásunk sokféle autójavítással kapcsolatos munkákkal várja kedves ügyfeleit korrekt, baráti árakkal.