Motorblokk felújítás

Kopások (normál és rendellenes). Semmi sem örök életű, de a motorblokk élettartama is növelhető megfelelő karbantartással. A hengerfal és a dugattyúk folyamatos mechanikai érintkezéséből adódó kopás normális, várt amortizálódás. A dugattyúgyűrűk előfeszítettségének minimalizálásával csökkentik a hengerpalást kopását, valamint annak megmunkálását innoválják.

Az technológiai újítások kontra oldala, hogy javításra kevesebb a lehetőség vagy nem lehetséges. Az hengerfalakon nincs többletanyag, így a túlméretes hengerhüvely sem kellően vastag a mechanikai hatások optimális létrejöttéhez. A plazmaszórásos hengerhüvely-kiképzés és a lézerhónozás sem reprodukálható.

A hengerhüvely kopásának mértékét érdemes minimum 10 helyen futamérővel ellenőrizni, ezeket rögzíteni kopáslapon. A túlzott kopás oka kikövetkeztethető a kopási képből, mely hasznos infó a felújított motor későbbi hibáinak elkerüléséhez.

Hónozás, hengerfúrás

A hengerfúrást megelőzően elkészítés szükséges, a fentebb leírtak módján ellenőrző méréseket kell végezni, a blokkot megfelelően kell tájolni. A túlméretes átmérő kifúrása után méretellenőrzés szükséges. Ezek után a újonnan kialakított hengerhüvely felületbe hónolás közben bemarják az olajtartó hornyokat, ami miatt a motorolaj nem folyik le a tartályba, így biztosítva a dugattyúgyűrűk folyamatos kenését.

Hengerfej szimuláló egység motorblokkra való rögzítése szükséges lehet, mivel a motornak az összeszerelt állapottal meg kell egyeznie. Kötelezően megtartandóak a húzási nyomatékok és sorrendek a tényleges hengerfejéhez képest, így lehet szimulálni ugyanazt az állapotot, mint a járműben beszereltet.

Termikus- és mechanikai terhelés hatásai, deformációi

A túlmelegedés opció a motorkárosodásra, a hőhatás vasöntvények maradandóan károsodását, deformációját okozhatja.

Manapság a modern motorok alumínium öntvényekből készülnek, melyek kisebb szilárdságúak a korábbi vasöntvényekkel ellentétben és a hőtágulása is nagyobb, ezek miatt a deformálódásra hajlamosabbak.

Minden motorfelújításnál kötelező a csapágyfészkek egytengelyűsége, ez biztosítja a főtengely kellő ágyazását. A túlmérten belüli hibák (pl. berágódás) korrigálhatók az alsó csésze eldolgozásával és az összeszerelt csapágysor újrafúrásával.

Ellenőrizni kell a hengerfúrási felület bázisvonalának párhuzamosságát a nyugvócsapágy-fészkek középvonalával, különben a dugattyú befeszülhet a hengerhüvelybe összeszerelés után.

Korrózió

A motorblokk járataiban hűtőfolyadék található. Amennyiben ennek mennyisége nem kielégítő, vagy nem megfelelő minőségű, károkat okozhat a blokkban. Ha a motorblokk elemi különböző anyagból készültek, elektrokémiai korrózió léphet fel.

Ez a folyamat legtöbbször végleges károsodást okozhat, főként, ha a felületetek oxidálódása már olyan mély, hogy a gyártástechnológiai instrukciókban meghatározott túlméreten túl esnek.

„Fagydugók”

Kirohadt,kilazult fagydugók a régebbi motoroknál jellemzőek, ilyenkor a hűtőfolyadék tömítése megszűnik. A fagydugók nem a motorblokk repedését vagy törését hivatottak kivédeni a hűtőfolyadék megfagyása esetén, hanem az öntési fázist támogatják. Jelentős korrózió vagy tömítés hiányának jelentkezésekor szükséges környezetük megtisztítása és cseréje.

Perselyezés

Ezt az eljárást régebbi autóknál lehet elvégezni, ezekben a blokkokban cserélhető a hengerpersely, így a motorblokkot nem szükséges leselejtezni.

Festés, lakkozás

Opcionális,mégis hosszútávon célszerű és esztétikus fázis. Körültekintéssel végezendő, a belső felületeket nem szabad festeni és a csatlakozók sem fedhetők el festék vagy lakkréteggel.